Vielse & Velsignelse

Tillykke!

Vi glæder os til at dele denne særlige dag med jer.

Når I har fundet ud af, at I vil giftes, er der en række praktiske ting, I skal have styr på.

Her på siden har vi samlet information og vejledning til de vigtige ting I skal huske i forhold til selve vielsen eller velsignelsen. Det drejer sig hovedsageligt om at vi skal have registreret dato, tid og sted for jeres vielse eller velsignelse og at I skal udfylde nogle dokumenter.

Først og fremmest er der nogle kriterier I skal opfylde for at blive viet i Asminderød-Grønholt Sogn.

Hvem kan blive viet i sognets kirker:

  • Alle der bor i Asminderød-Grønholt sogn
  • Alle der har løst sognebånd til en af kirkens præster
  • Alle der er døbt eller konfirmeret i Asminderød Kirke eller Grønholt Kirke 


Desuden skal mindst én af jer være medlem af folkekirken.

Hvis du eller din kommende ægtefælle har en anden særlig tilknytning til sognet, kan I også vies her ved en af kirkens præster. Afgørelsen træffes i så fald af kirkens præster.

Er I allerede borgerligt viet kan I blive kirkeligt velsignet. Læs mere om kirkelig velsignelse i afsnittet nedenfor.

Tjekliste ved vielse

Lav en aftale
 
Vælg vidner og send vielsesformular
 
Skaf en prøvelsesattest
 
Vælg navn
 
Samtale med præsten

Lav en aftale

Hvis I ønsker at blive viet i en af vores to sognekirker, Asminderød Kirke eller Grønholt Kirke, skal I kontakte kirkekontoret eller en af præsterne for at aftale dag og tid for vielsen.

Når vielsen er aftalt, sender vi en vielsesformular til jer. Formularen sendes automatisk via sikker mail. Datoen for vielsen eller velsignelsen er først endeligt bekræftet fra vores side, når I har udfyldt og returneret formularen til os.

Ønsker I at blive viet i Fredensborg Slotskirke gælder der helt særlige regler. Læs mere under afsnittet om Fredensborg Slotskirke nedenfor.

Vidner

Når I udfylder vielsesformularen, skal I huske at oplyse navn og adresse på to vidner, fx to venner eller familiemedlemmer, som er med til brylluppet.

En vielse i kirken er juridisk gyldig på samme måde som en vielse på rådhuset. Derfor skal der være to vidner til stede under vielsen, og vidnerne skal være myndige.

Prøvelsesattest

Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring på Borger.dk. Når kommunen har behandlet erklæringen, får I en prøvelsesattest tilsendt, som I sender til kirkekontoret via sikker mail (krypteret) senest én måned inden vielsen. 

Vær opmærksom på at prøvelsesattesten ikke må være mere end 4 måneder gammel på vielsestidspunktet.

Prøvelsesattest for internationale par

For at blive viet i Danmark skal I have en prøvelsesattest. Hvor I søger om prøvelsesattesten afhængigt imidlertid af begge jeres nationaliteter eller jeres opholdsgrundlag i Danmark.

I kan læse mere på borger.dk og på Familieretshusets hjemmeside.

Navneændring i forbindelse med vielsen

Ønsker I at ændre navn i forbindelse med jeres bryllup, så I får samme mellem- eller efternavn, skal I selv ansøge om det på borger.dk senest 15 dage før vielsen. 

Hvis navneændringen skal gælde fra jeres bryllupsdag, skal I i god tid inden vielsen udfylde en ansøgning om navneændring på bryllupsdagen

Hvis én af jer ændrer navn, skal I udfylde én ansøgning og begge signere den. Hvis I begge ændrer navn, skal I udfylde to ansøgninger - og gensidigt signere hinandens.

Navneændring er gratis, hvis I får navnelighed dvs. får samme mellem- og/eller efternavn ved vielsen. Der kan foretages gratis navneændringer ved vielse indtil tre måneder efter vielsesdato.

I kan læse mere på borger.dk

Vielsessamtale med præsten

Senest 3 uger inden vielsen skal I kontakte den af sognets præster der skal vie jer, og aftale tid til en samtale om selve vielseshandlingen. Her vil I gennemgå vielsesritualet og vælge salmer, og drøfte det I ellers har brug for at få afklaret.

I finder præsternes kontaktinformationer her på hjemmesiden under menupunktet Kontakt.

Velsignelse

Hvis I er borgerligt viet fx på rådhuset, kan I vælge efterfølgende at få en kirkelig velsignelse. Velsignelsen minder meget om vielsesritualet men har intet juridisk indhold.

Tjekliste ved velsignelse

Lav en aftale
 
Udfyld og send velsignelsesformular
 
Samtale med præsten

Lav en aftale

Ønsker I en kirkelig velsignelse, skal I kontakte kirkekontoret eller en af præsterne for at aftale dag og tid for velsignelsen.

Velsignelsesformular

Når velsignelsen er aftalt, sender vi en velsignelsesformular til jer. Formularen sendes automatisk via sikker mail. Datoen for velsignelsen er først endeligt bekræftet fra vores side, når I har udfyldt og returneret formularen til os.

En kirkelig velsignelse kræver blot at I er registreret som borgerligt gift og der skal derfor heller ikke være vidner til velsignelsen.

Samtale med præsten

I skal når tiden nærmer sig for velsignelsen kontakte den præst, der skal velsigne jer med henblik på en samtale. Her vil I gennemgå velsignelsesritualet og vælge salmer, og drøfte det I ellers har brug for at få afklaret.

I finder præsternes kontaktinformationer her på hjemmesiden under menupunktet Kontakt.

Vi udsteder en Velsignelsesattest til jer, som I får i kirken.

Fredensborg Slotskirke

Fredensborg Slotskirke er ikke en sognekirke og derfor er der særlig krav og regler for vielser i denne kirke.

  • Ønsker I at blive viet i Fredensborg Slotskirke, skal slotsforvalteren ansøges. Ansøgningen til slotsforvalteren rekvireres på kirkekonteret.
  • Det er et krav, at I har CPR-register-adresse i Asminderød-Grønholt Sogn dvs. det er ikke nok at være døbt i Slotskirken, man skal have bopæl i sognet på vielsesdatoen.
  • Vielser i Fredensborg Slotskirke forrettes udelukkende af sognets egne præster.
  • Ved vielse i Fredensborg Slotskirke skal I betale et beløb på 1.000 kr., som går til dækning af udgifter til personale m.m.

Desuden skal I læse og acceptere følgende forhold.

  Adgang og parkering

Adgang til Fredensborg Slotskirke foregår til fods. 

Det er IKKE tilladt at parkere i ydre slotsgård. Vi beder jer oplyse alle jeres inviterede gæster om dette.

Brud med ledsager og gom med ledsager har tilladelse til at køre op og parkere foran kirken (2 biler pr. bryllup).

Gangbesværede uden kørestol kan køres op og sættes af ved kirken, og bil parkeres andetsteds, ligesom gangbesværede kan hentes af tilkørende bil bagefter.

Grundet de særlige adgangsforhold i Slotskirken er det desværre ikke muligt at komme ind med en kørestol.

Blomster og ris

Efter slottets bestemmelser, må Slotskirken ikke pyntes med blomster af brudeparret. Slottet leverer én alterbuket.

Der må ikke kastes med ris, solsikkefrø, rosenblade el. lignende  – hverken inde i kirken eller udenfor.

  Fotografering

Uden for Slotskirken

Forpladsen foran kirken har udsyn til kongens og dronningens private område. I henhold til retningslinjer fra PET må der derfor ikke tages billeder af omgivelserne dvs. over mod ridebane og Kancellihus.

Jeres evt. fotograf kan dog tage et par billeder af brudeparret, stående på trappen op til Slotskirken. Øvrige gæster må vente med at fotografere til I har forladt området.

PET henstiller ligeledes til at brudepar og følge forlader området inden for 10-15 minutter.

Inde i Slotskirke

Under selv vielsen er fotografering tilladt med visse forbehold – dette skal aftales individuelt med præsten, som har vielsen.